Centru medical veterinar Suceava, cabinet veterinar, clinica veterinara Suceava
Clinica Veterinara NordVet Suceava

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Obezitatea si alergiile la anumite alimente

Articol pisici obeze
Alergiile

Alergiile la anumite alimente apar in mod ocazional la caini sau pisici. De cele mai multe ori se manifesta prin piele iritata, infectii la urechi, stari de voma sau diaree. Daca suspectati ca animalul dumneavoastra de companie poate avea o alergie, puteti investiga acest fapt printr-un porces de selectie a alimentelor. Nu uitati totusi cateva reguli esentiale:

1. Alegeti o noua hrana care este diferita de ceea ce i-ati dat in trecut. Nu inseamna sa alegeti doar o alta marca. Trebuie sa verificati lista ingredientelor pentru fiecare tip de aliment si sa alegeti unul care difera in totalitate de alimentele pe care i le-ati dat pana acum. Exista acum alimente noi, cu ingrediente "exotice", produse special pentru animalele cu alergii, si care sunt acum disponibile prin cabinetele veterinarilor. Este de preferat ca noul aliment sa aiba doar o singura sursa de proteine si o singura sursa de carbohidrati.

2. Trebuie sa hraniti animalul dumneavoastra cu noul aliment, in jur de 12 saptamani pentru caini si 8 pentru pisici inainte de a decide daca functioneaza sau nu.

3. In tot acest timp nu ii puteti da nici un alt tip de aliment animalului dumneavoastra incluzand aici si vitaminele mestecabile, resturi alimentare de la masa, etc.

Odata ce timpul de proba se termina si daca se observa o remediere a starii de sanatate, puteti determina care ingredient sau ingrediente au determinat alergia, adaugand pe rand ingredientele pe care i le dadeati inainte de a schimba alimentatia, timp de cate 14 zile, la alimentatia de proba. Animalul ar trebui sa prezinte simptome ale alergiei daca acela este ingredientul care o provoaca.

Obezitatea

Greutatea in exces este o problema serioasa pentru sanatatea cainilor si a pisicilor, aproximativ 50% dintre animalele de varsta medie fiind obeze. Principalele doua cauze ale obezitatii sunt: prea multa mancare si prea putin exercitiu fizic. Alti factori care contribuie la obezitate sunt datorati influentelor hormonale, anumiti factori genetici sau unele boli.

Daca animalul dumneavoastra este supraponderal, atunci poate:

  1. Sa creasca riscul aparitiei unei boli de inima, prin fortarea inimii de a lucra mai tare;
  2. Sa creasca riscut artrozei, deoarece surplusul de greutate face sa solicite articulatiile, acestea devenind dureroase si facand ca animalul dumneavoastra sa se miste mai greu si neconfortabil;
  3. Obezitatea poate cauza probleme de respiratie, problele ale pielii si a parului;
  4. Obezitatea, deseori, duce la aparitia diabetului, in mod special la pisici.

Toate aceste probleme scad confortul animalului de companie si limiteaza modul in care acesta interactioneaza cu dumneavoastra si membrii familiei dumneavoastra. Reducand numarul de calorii consumate si crescand timpul destinat exercitiului fizic, poate ajuta la pierderea in greutate cu succes a animalului dumneavoastra. Schimbari ale stilului de viata si un program pentru a scadea in greutate sunt esentiale. Doctorul veterinar va poate ajuta sa determinati daca animalul dumneavoastra este suprapoderal, si va poate da indicati in ceea ce priveste greutatea ideala.Toate drepturile rezervate@nordvet.ro
2009