Centru medical veterinar Suceava, cabinet veterinar, clinica veterinara Suceava
Clinica Veterinara NordVet Suceava

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Puricul, parazitul frustrant

puricii

Considerati urmatorul scenariu: Ajungeti acasa dupa o calatorie lunga dintr-un loc minunat, dupa o vacanta de doua saptamani. In timp ce conduceti spre casa, va aduceti aminte ca locul in care ati lasat animalul dumneavoastra de companie este deja inchis si trebuie sa asteptati pana maine ca sa va puteti lua cainele. Intrati pe usa bucuros ca ati ajuns acasa. In timp ce traversati covorul simtit o furnicatura pe picior si cand priviti in jos sosetele dumneavoastra albe sunt acum gri. PURICI!!

Reactia unor oameni la un asemenea eveniment ar putea insemna interzicerea unui caine in casa si costuri suplimentare cu deratizarea. De ce? Pentru a putea aprecia corect, trebuie sa intelegeti diferitele stadii de evolutie a purucilor, si sa stiti ce substanta omoara puricul in fiecare stadiu al acestuia de dezvoltare.

Exista 4 stadii in viata unui purice: ou, larva, pupa si adult. Doar puricii adulti ajung pe animalele dumneavoastra, restul de purici aflati in alte stadii se gasesc in mediu."Doamna puric" depune oua pe caine, oua care apoi vor cadea in covor, podele, iarba, etc. In 1-6 zile, din oua ies larve care se pot tara. In 5-11 zile larvere se transforma in pupe. Din pacate nu exista nici o substanta chimica care sa omoare pupa inafara de foc. Chiar si mai rau, pupele au abilitatea de a trai pana in momentul in care apare o gazda. Stim sigur ca acest stadiu poate dura chiar si un an. Odata ce a aparut o gazda, anumiti stimuli fac ca pupa sa devina adult si sa sara imediat pe gazda, care in acest caz sunteti fie dumneavoastra, fie animalul dumneavoastra de companie.

Ar trebui sa ii interziceti cainelui dumneavoastra sa stea in casa? NU!! Daca nu exista nici un animal in casa, atunci puricii vor trece pe dumneavoastra pentru a trai si pentru a se hrani. Puteti folosi cainele dumneavoastra ca si "momeala", anterior insa trebuie aplicat un tratament impotriva puricilor pe animalul dumneavoastra. Doctorul veterinar va poate sfatui in ceea ce priveste ce produse sa alegeti.Toate drepturile rezervate@nordvet.ro
2009